Implantologie

Ce este un implant dentar? Din ce este fabricat?

Implantul dentar este un dispozitiv realizat din titan si alte aliaje ce se introduce in os, avand rolul de a inlocui absenta unuia sau mai multor dinti. El va tine loc de radacina, urmand ca pe acest suport artificial sa se realizeze coroana dentara definitiva.

 

Pana la ce varsta se pot face implanturile dentare?

 

Orice persoana care a pierdut unul sau mai mult dinti din varii motive, poate beneficia de acest tratament atat timp cat nu exista conditii locale sau probleme de sanatate generala ce contraindica in mod absolut interventia de implantologie.

In ceea ce priveste varsta, ca si in cazul altor tratamente dentare, se pot insera implanturi la persoane aflate la orice varsta din momentul cand s-a incheiat cresterea. Limitele sunt impuse de copii sau adolescenti la care nu s-a definitivat procesul de crestere scheletica si persoane foarte varstnice (> 80 ani) la care vindecarea este foarte precara. In cazul in care prezinta patologii generale care sunt stabile si sub tratament nu avem contraindicatii. Desigur sunt situatii cand medicul in urma consultului detaliat si a efectuarii analizelor de specialitate sa hotarasca in anumite cazuri ca nu este indicata operatia si atunci se recurge la un tratament alternativ.

 

Este dureroasă intervenția? Cat dureaza?

Interventia de implantologie nu este dureroasa, se realizeaza in cele mai multe cazuri sub anestezie locala. Acest tip de anestezie este foarte eficient oferindu- i medicului posibilitate de a comunica in permanenta cu pacientul. Exista situatii cand se poate recurge la anestezie prin sedare intravenoasa; tehnica folosita de obicei in cazul pacientilor foarte anxiosi sau care sunt supusi unor interventii mai invazive si complexe de lunga durata. Anestezia generala se foloseste in mod exceptional in implantolgia orala, in cazuri particulare.

Durata operatiei variaza in functie de numarul implanturilor ce trebuie inserate si complexitatea cazului tratat in acel moment. 

Care sunt pasii premergatorii inserarii implantului dentar?

Se incepe cu un prim consult amanuntit in care se evalueaza starea de sanatate a caviatii bucale dar si afectiunile generale. Ar fi de preferat ca pacientul sa se prezinte deja cu o radiografie panoramica recenta, nu mai veche de 6 luni. Pentru a putea insera un implant dentar trebuie sa prezentati examenul medical, dovedind prin acesta, faptul ca sunteti un pacient apt, prin rezultatul urmatoarelor analize: hemoleucograma, glicemie, calcemie, cholesterol, timpi de sangerare si timpi de coagulare, acid uric, uree, VSH.

 

In etapa finala a investigatiilor radiologice, pacientul este supus examenului de Computer Tomograf (CT) . Acesta din urma ne da informatii asupra tesutului osos si vom putea stabili cu certitudine posiblitatea aplicarii sau nu a implanturilor. Tot in urma acestei evaluari se stabileste si daca sunt necesare proceduri suplimentre precum: aditii si reconstructii osoase ori sinus lift.

 

Etapele inserarii implantului.

Ca regula de baza, tratamentul prin implant are 2 mari etape distincte:

 • Etapa chirurgicala: presupune introducerea implantului in interiorul osului cu rol de a inlocui dintii absenti. Vom crea astfel o radacina artificiala. Dureaza aproximativ 1-3 luni, in functie de tipul implantului dentar, timp in care pacientul asteapta integrarea in os a implantului.

 • Etapa protetica: in care se descopera implantul si in care se realizeaza lucrarea definitiva propriu-zisa pe care pacientul o va vedea in cavitatea orala. Aceasta dureza aproximativ o luna.

Sunt situatii in care tratamentul se poate face si intr-o singura sedinta. Un astfel de tratament se preteaza numai in anumite cazuri clinice pe care medicul le va expune pacientului.

 

Ce trebuie facut dupa inserarea implantului dentar?

Ca dupa orice fel de interventie chirurgicala, pacientului i se vor da indicatii cu regimul alimentar de urmat in perioada urmatoare. In mare parte va trebui sa aiba un regim alimentar corespunzator (dieta moale si la temperatura camerei ), evitarea activitatii fizice si a bauturilor alcoolice si al tutunului pe cat posibil. Nu in ultimul rand i se vor administra antibiotice si anti-inflamatoare pe o perioada de 7-10 zile. Acesta va clati gura cu solutii orale specifice pentru a putea mentine o igiena dentara adecvata in perioada de vindecare. Igiena bucala este esentiala in postoperator.

 

În ce situații NU pot beneficia de implant dentar ?

Nu puteti beneficia de tratamentul cu implanturi daca va inscrieti in una din situatiile de mai jos.

a. Contraindicatii absolute locale:

 • igiena bucala deficitara

 • incluzii dentare si/ sau prezenta unor formatiuni tumorale in zona in care urmeaza sa se intervina

 • procese inflamatorii – infectioase locale

 • diverse afectiuni ale mucoasei bucale

b. Contraindicatii absolute generale:

 • deficite imunitare majore

 • hipertensiune arteriala majora decompensata

 • endocardita bacteriana

 • diabetici insulino-dependenti

 • ciroza hepatica

 • afectiuni pulmonare cronica obstructive

 • imbolnaviri frecvente cu utilizare periodica de steroizi

 • bolnavi de cancer sub tratament cu radioterapie sau chimioterapie

 • maladii endocrine necontrolabile si alte boli genetice

 • afectiuni psihotice

 • consumul de droguri si alcoolismul

 

Avantajele implantului dentar

  • Aspectul fizionomic placut;

  • Senzatia de dinti naturali;

  • Masticatia comparabila cu a dintilor naturali;

  • Stabilitatea totala a lucrarii protetice;

  • Nu iti ranesti gingiile in timpul masticatiei;

  • Sunt placute la purtat si usor de igienizat.

Specializari

Dental

Alfa Denta - pune la dispozitia pacientilor servicii de: ortodontie, implantologie, parodontologie, protetica, estetica dentara, odontoterapie, endodontie si pedodontie.

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Beauty

De mai bine de 10 ani acidul hialuronic si botoxul au fost introduse si folosite cu succes in stomatologie. Nu poti vorbi despre estetica faciala fara sa te gandesti si la estetica dentara. Dintii tr...

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Contact