Parodontologie

CE ESTE BOALA PARODONTALA SI DE CE APARE EA?

Prin parodontologie facem referire la specialitatea stomatologica care include diagnosticarea, profilaxia si tratamentul bolilor care afecteaza: gingiile, ligamentele dento-alveolare,osul alveolar precum si dintii in sine.

Boala parodontala reprezinta afectarea sistemului de sustinere a dintilor (gingie , ligamente si os alveolar) in principal de cauza bacteriana , dar si datorita inghesuirilor dentare, traumatismelor, obiceiurilor vicioase.Placa bacteriana si tartrul determina afectarea gingiei, in prima faza, aceasta se inflameaza, sangereaza, devine sensibila, se retrage, ajungandu-se in final la resorbtii osoase si mobilitate dentara, cu pierderea dintilor in fazele avansate ale bolii. Tratamentul bolilor parodontale este complex, mergand de la igienizari (prin detartraj si periaj profesional) la chiuretaj subgingival, indepartarea pungilor parodontale, stimularea refacerii osoase , tratamente medicamentoase, vaccinuri de biostimulare.

Boala parodontală, cunoscută sub denumirea populară de „paradontoză”, reprezintă inflamația cronică a țesuturilor care susțin dinții în os. Este o afecțiune periculoasă, întrucât dacă semnele ei sunt ignorate, se poate ajunge la pierderea dinților. Principiala ei cauză o reprezintă activitatea agresivă a bacteriilor conținute în placa și tartrul ce acoperă suprafețele dentare. Sunt incriminați și factorul genetic, stresul, iar fumatul este cel mai de temut factor favorizant și agravant.

 

Când ar trebui să ne ingrijorăm?

Sângerarea este primul semn al unei nereguli la nivelul gingiilor. Apare frecvent la periaj, masticație, sau în cazurile mai grave, chiar spontan.

Dacă observați retragerea gingiilor, cu „dezvelirea” dinților sau „alungirea” acestora, nu întârziați să vă prezentați la medicul specialist!

Daca simtiti un miros neplacut la nivelul cavitatii bucale, pe care nu il putem indeparta prin spalarea dintilor sau clatirii frecvente cu apa de gura, acesta este un alt motiv pentru a consulta medicul specialist. Halena fetida provine de la continutul pungilor parodontale. Odata indepartat acesta, va disparea si mirosul neplacut.

Un alt semnal de alarma este reprezentat de mobilitatea dintilor. Daca se ajunge pana aici inseamna ca suportul osos s-a diminuat cantitativ si afectiunea parodontala de care suferiti a avansat.

 

Ce tratamente există?

 

Pacientul trebuie sa înțeleagă importanța unei igiene impecabile. Medicul stomatolog poate ajuta la stoparea evoluției bolii parodontale, dar numai cu cooperarea riguroasă a pacientului. Orice tratament începe cu igienizarea cavității bucale (detartraj, periaj și airflow). Ulterior, cu instrumente caracteristice, se face un grafic al adâncimii defectelor osoase (gingia se dezlipește de pe dinte permițând pătrunderea bacteriilor către os și formarea pungilor parodontale, pline cu microorganisme și țesut infectat), și in funcție de rezultatele obținute, se decide urmatorul pas:

  • Detartraj și chiuretaj subgingival în câmp închis – folosind instrumentar caracteristic, se îndepărtează tartrul de sub gingie și se lustruiește rădăcina dintelui, fără a inciza gingia.

  • Chiuretaj în câmp deschis, însoțit sau nu de adiție osoasă și reconstrucția crestei alveolare acolo unde distrugerile sunt marcate, acestea fiind intervenții chirurgicale.

Rezultatele obtinute trebuie pastrate prin controale periodice si reevaluari ale starii de sanatate a parodontiului.

 

.

In cazul hipersensibilității dentinare, există agenți desensibilizanți care împiedică transmiterea stimulilor către nerv și astfel indepărtează durerea. Pentru rădăcinile expuse sau afectate de carii sau lipsa de substanță dentară, există proceduri chirurgicale minim invazive, în care suprafața afectată se acoperă cu grefe de țesut gingival, refăcând estetică impecabil și îndepărtând alte senzații neplăcute.

 

BRUXISMUL

Bruxismul este caracterizat de scrâșnitul sau încleștatul dinților și apare la majoritatea persoanelor cel puțin o dată în viață. Poate fi diurn sau nocturn, însă cel neconștientizat, care apare noaptea, este obiceiul care aduce modificări la nivelul cavității bucale și poate afecta calitatea vieții.

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că au acest obicei. Doar un procent de 5% se trezesc dimineața cu dureri dentare sau la nivelul articulației maxilare. De obicei partenerul de somn este cel care la aduce la cunoștiință scrâșnitul din dinți din cursul noptii. Cea mai frecventă manifestare a bruxismului este abraziunea dentară – uzura straturilor de țesut dentar – care poate afecta doar stratul superficial, smaltul, sau, în formele avansate, și stratul dentar profund, dentina, aparând sensibilitatea dinților la variațiile de temperatura ale băuturilor / alimentelor consumate. De asemenea, în funcție de contactele dentare realizate în timpul mișcărilor maxilare, precum și calitatea țesuturilor dentare, pot apărea fracturi ale dinților. Alte semne că o persoană este bruxomană pot fi și oboseala musculară resimțită dimineața, după contracțiile puternice ale mușchilor masticatori din timpul nopții, sau leziuni dentare cu lipsă de substanță (smalt), ce apar la coletul (baza) dinților.

Un consult stomatologic poate duce la identificarea acestui obicei. Medicul dentist observă abraziunea smalțului și posibilele leziuni la nivelul coletului, iar printr-o suită de intrebări legate de subiect ajută la conștientizarea parafuncției

Există mai multe atitudini terapeutice ce pot fi aplicate ca și tratament. Cele mai frecvent și ușor de utilizat sunt gutierele de bruxism, reprezentate printr-o folie de plastic de 1mm grosime, perfect adaptate pe arcadele dentare (se confecționează după amprentarea în prealabil a arcadelor maxilare). Acestea impedică uzura smaltului și reduc contracția musculară prin împiedicarea contactelor dintre arcadele dentare, acestea facând o mișcare de glisare. De asemenea, prin semnele imprimate cu timpul pe gutiera, se poate identifica tiparul mișcării de bruxism și se poate interveni asupra lui.

Dinții afectati deja, cu lipsă de substanță sau abraziune, pot fi refăcuți fie prin obturații (plombe) din material compozit, adaptate ca și culoare, fie prin coroane de acoperire din diferite materiale. Există și lacuri / geluri desensibilizante pentru dinții care prezintă lipsă de substanță și dentină expusă.

In cazul în care detectați una dintre problemele de mai sus, este de preferat să vă prezentați la un consult stomatologic pentru a identifica și trata din timp această afecțiune denumită bruxism.

Specializari

Dental

Alfa Denta - pune la dispozitia pacientilor servicii de: ortodontie, implantologie, parodontologie, protetica, estetica dentara, odontoterapie, endodontie si pedodontie.

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Beauty

De mai bine de 10 ani acidul hialuronic si botoxul au fost introduse si folosite cu succes in stomatologie. Nu poti vorbi despre estetica faciala fara sa te gandesti si la estetica dentara. Dintii tr...

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Contact