Pedodontie

Dentitia copilului se formeaza inca dinaintea nasterii. In jurul varstei de 4-6 luni, primii dinti de lapte care erup sunt incisivii centrali inferiori, urmati indeaproape de incisivii din partea superioara a cavitatii bucale. Ordinea aparatiei dintilor variaza ,si cei 20 de dinti de lapte apar pana la varsta de 3 ani.

Dintii permanenti apar in jurul varstei de 6 ani, incepand cu molarii si incisivii din partea inferioara a cavitatii bucale. Acest proces continua pana in jurul varstei de 16-18 ani.

Va recomandam ca ocazional sa faceti o vizita impreuna cu copillul dumneavoastra in cabinetul stomatologic pentru control, la intervale de 6 luni, pentru a urmari cresterea corecta a dintilor si pentru a preintimpina o serie de probleme care se pot agrava in timp. Totodata, copilul trebuie educat in spiritul unei igiene dentare riguroase, foarte importanta atat in etapele de formare cat si de-a lungul vietii de adult.

 

 

 

Consideram ca prima vizita a copilului la cabinet trebuie sa fie distractiva, educativa si mai ales, sa creeze o impresie pozitiva. Te incurajam sa fii alaturi de copil pe parcursul primelor vizite. Apoi ar fi bine sa-l obisnuim sa ramana singur cu noi in cabinet.
Te invatam pe tine si pe copilul tau cum sa va ingrijiti cat mai bine dantura. Iti vom furniza informatii precum ce anume cauzeaza cariile, ce poti face pentru a le preveni.

Periajul la copii

Poti incepe periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Poti folosi pasta de dinti cu fluoride, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu inghita.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi dar sub supraveghere pana la 7 ani, astfel incat sa te asiguri ca face acest lucru constiincios.


Cariile la sugari

O forma serioasa de carii la copii se regaseste in randul sugarilor. Si asta datorita expunerii prelungite a danturii copilasului la lichide cu un continut ridicat de zahar. Printre acestea fiind laptele (inclusiv laptele matern), laptele praf, sucul de fructe si alte bauturi indulcite.
Lichidele dulci care intra in contact cu dintii copilasului tau favorizeaza producerea unor acizi si bacterii care afecteaza smaltul dintilor.
Daca obisnuiesti sa ii dai copilasului o sticla cu lichid pentru a adormi, aceasta trebuie sa contina numai apa. Daca acesta nu adoarme fara sa simta gustul bauturii favorite, incearca ca in timp sa o diluezi din ce in ce mai tare pe parcursul a doua, trei saptamani.

Sigilarea

Sigilirea dentara sau sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta metoda de prevenire si profilaxie a cariei dentare la copii, incidenta cu precadere pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor si avand un grad de aparitie mai ridicat la molari si premolari.
Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte) cat, mai ales, la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi (molarii de 6 ani si 12 ani, dar si pe premolari) in intervalul de varsta 6 – 15 ani.

 

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimentare si micro-organisme care initiaza caria dentara. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerata metoda cea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.


Materialele folosite – sigilantii – sunt rasini compozite transparente sau opace, preferandu-se sigilantii fotoactivi (cei care se intaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).


Etapele de lucru pentru sigilarea dentara:
1) Curatarea suprafetei dintelui cu ajutorul unor periute rotative, neimplicand frezajul dintelui;
2) Gravarea dintelui. Un gel cu consistenta fluida, in a carui concentratie intra si acid fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lasat sa actioneze 15-30s, dupa care spatiul de lucru este spalat si uscat.
3) Aplicarea sigilantului se realizeaza cu aplicatoare speciale cu varfuri de unica folosinta. Sigilantul trebuie sa acopere toate santurile, precum si versantii cuspizilor adiacenti. Sigilantul aplicat se mentine 10-15s pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului mordansat in mod optim, dupa care se fotopolimerizeaza.
4) Adaptarea functionala consta in refacerea morfologiei functionale a suprafetelor sigilate, indepartandu-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hartiei de articulatie prin utilizarea pietrelor diamantate.
5) Reevaluarea pacientilor – dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre medic, ideal la fiecare 6 luni.
Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%, sigilarea dentara reprezentand metoda de electie in profilaxia cariei dentare la copii.

Specializari

Dental

Alfa Denta - pune la dispozitia pacientilor servicii de: ortodontie, implantologie, parodontologie, protetica, estetica dentara, odontoterapie, endodontie si pedodontie.

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Beauty

De mai bine de 10 ani acidul hialuronic si botoxul au fost introduse si folosite cu succes in stomatologie. Nu poti vorbi despre estetica faciala fara sa te gandesti si la estetica dentara. Dintii tr...

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Contact