Protetica dentara

Protetica dentara reface functionalitatea aparatului dento-maxilar prin inlocuirea dintilor lipsa sau care nu mai pot fi tratati prin obturatii coronare, cu ajutorul puntilor dentare, coroanelor de acoperire sau protezelor partiale sau totale.

Medicul dentist va recomanda lucrari protetice in cazurile in care este necesara restaurarea estetica si functionala a unuia sau mai multor dinti, in masura in care acest procedeu medical este oportun.

 

Lucrarile protetice sunt de mai multe feluri, in functie de numarul de dinti pe care ii inlocuiesc si de modul de fabricatie.

Protezele dentare sunt fixe si mobile.

 

Protezele dentare fixe – sunt reprezentate de coroane si punti si sunt cimentate pe dinti

 

Coroanele dentare sunt dispozitive protetice care acopera un singur dinte.

 

Medicul stomatolog decide impreuna cu pacientul acoperirea unui dinte atunci cand:

  • dintele prezinta o obturatie prea mare, care ii submineaza rezistenta

  • dintele prezinta fractura coronara

  • se foloseste in ancorarea unei punti dentare

  • protezeaza un implant dentar

  • corecteaza o anomalie de forma, culoare, pozitie a unui dinte

 

Coroanele dentare sunt niste proteze unidentare ce pot fi realizate din mai multe materiale:

 • metal

 • metal si acrilat sau ceramica ( portelan)

 • zirconiu si portelan

 • ceramic presata

Pentru o fizionomie si o rezistenta sporita, protetica moderna foloseste portelanul pe suport metalic sau de zirconiu.

 

Puntile dentare sunt proteze dentare fixe care trateaza lipsa unuia sau mai multor dinti, fiind ancorate pe dintii restanti vecini, prin cimentare, dintii pe care se ancoreaza fiind numiti dinti-stalpi.

 

Dezavantajul puntilor dentare este reprezentat de necesitatea slefuirii si uneori a devitalizarii dintilor vecini, fapt care poate fi evitat prin utilizarea unui implant dentar.

 

Coroane zirconiu

Una dintre inovatiile stomatologiei moderne este restaurarea dintilor cu materiale biocompatibile care sa fie suficient de solide pentru a rezista fortelor masticatorii. La dispozitia medicilor dentisti azi sta un material estetic, puternic, pur, biocompatibil (absolut bioinert), care a revolutionat munca specialistilor in estetica si protetica dentara: zirconiu.

Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata (procedeu CAD-CAM sau frezare prin comanda numerica) si sunt extraordinare din punct de vedere estetic. Asadar protezarea folosind suportul de zirconiu nu rezolva doar o problema functionala, lasand partea estetica pe seama altor proceduri de infrumusetare a zambetului, ci reprezinta in sine o solutie estetica de acoperire a implantului dentar sau a unui dinte incomplet. Din punctul de vedere al specialistilor in protetica dentara, coroanele pe suport de zirconiu reprezinta solutia optima pentru restaurarea dintilor, fara a ne limita doar dintii frontali. Spre deosebire de alte solutii de inlocuire a tesuturilor dintare, aceasta este cea preferata de pacienti, datorita aspectului sau similar cu cel al unui dinte natural si rezistentei ce ii asigura o durabilitate mai mare.

Avantajele coroanelor pe suport de zirconiu :

Aspect natural: De cele mai multe ori, factorul determinant atunci cand vine vorba despre coroane dentare il reprezinta aspectul lor si asemanarea cu dintele natural. Din acest punct de vedere, coroana pe suport de zirconiu este, fara doar si poate, alegerea pe care trebuie sa o faca orice pacient care se confrunta cu probleme de reabilitare orala.

 

Durabilitate: Coroana dentara pe suport de zirconiu este o piesa protetica extrem de precisa, obtinuta prin frezare compu¬terizata, astfel incat adaptarea sa gingi¬vala este superioara altor tehno¬lgii. Cu alte cuvinte, problemele gingivale intampinate, inevitabil in multe cazuri in care se foloseau alte soltii protetice, sunt eliminate complet in cazul coroanei dentare pe suport de zirconiu.

 

Acomodare imediata: Un alt avantaj major al coroanelor pe suport de zirconiu este acela ca acomodarea dureaza foarte putin, spre deosebire de cazurile in care sunt folosite alte solutii protetice. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de restul coroanelor, cele pe suport de zirconiu sunt foarte usoare. Dupa un timp foarte scurt de la montarea coroanelor pe suport de zirconiu, acestea se integreaza perfect, devenind insesizabile de pacienti. Acesta este unul dintre principalele scopuri ale dezvoltarii tehnologiei, confortul pacientului fiind mereu prioritar in noile solutii medicale.

 

Biocompatibilitate: Una dintre cele mai controversate laturi ale stomatologiei de azi, este restaurarea intregii structuri dentare cu materiale biocompatibile.

 

 

Protezele dentare mobile - sunt partiale sau totale

 

Protezele dentare partiale presupun prezenta in cavitate orala a cel putin unui dinte restant. Chiar daca mai exista dinti restanti in cavitatea orala, acestia pot fi insuficienti sau nefavorabil dispusi, astfel incat nu se poate folosi o proteza dentara fixa.

 

Protezele dentare se pot realiza din rasina acrilica dura si se ancoreaza de dintii restanti prin crosete de sarma sau din materiale flexibile cu crosete din acelasi material (de culoare roz)

 

Exista si varianta moderna, de proteza dentara scheletata, care se ancoreaza printr-un sistem de capse sau culise de o lucrare protetica fixa ancorata pe dintii restanti. Aceste proteze dentare au o stabilitate si o fizionomie superioara, ocupa mai putin loc in cavitate orala, dar necesita o implantare buna a dintilor pe care se ancoreaza.

Protezele dentare totale se utilizeaza atunci cand nu mai exista nici un dinte pe arcade.

Acestea ocupa mult spatiu in cavitatea orala, iar stabilitatea lor depinde de suportul si conformatia arcadelor edentate.

 

Dezavantaje: Nu sunt cele mai comode pentru pacient, mai ales ca pacientii nu mai simt gustul alimentelor ca inainte, nu mai pot realiza o masticatie la fel de eficienta ca atunci cand aveau dintii naturali, dar exista adezivi care pot ajuta la stabilitatea protezelor dentare, facandu-le mai usor de integrat de catre organism.

 

Exista si proteze dentare ancorate pe radacini restante rezistente prin capse sau magneti, conferindu-le o stabilitate superioara.

 

De asemenea, se pot realiza si proteze dentare ancorate pe implanturi, acestea fiind o solutie mult mai confortabila pentru edentatii total.

Specializari

Dental

Alfa Denta - pune la dispozitia pacientilor servicii de: ortodontie, implantologie, parodontologie, protetica, estetica dentara, odontoterapie, endodontie si pedodontie.

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Beauty

De mai bine de 10 ani acidul hialuronic si botoxul au fost introduse si folosite cu succes in stomatologie. Nu poti vorbi despre estetica faciala fara sa te gandesti si la estetica dentara. Dintii tr...

Citeste mai mult Vezi lista tratamente

Contact